Friday, February 18, 2011

6 Cara Berblog Dengan Lebih Berkesan

Adakah selama ini anda berpuas hati dengan penulisan blog anda dan jumlah trafik yang anda perolehi setiap bulan? Jika tidak, anda sedang membaca artikel yang tepat -- saya akan berkongsi cara-cara berblog dengan lebih berkesan untuk kita sama-sama praktikkan. Apakah yang anda perlu lakukan?

1. Inspirasi Untuk Menulis

Jika anda seringkali ketandusan idea, maka anda perlukan tips ini -- cari inspirasi untuk menulis! Artikel yang bagus selalunya dijana oleh sumber inspirasi yang bagus juga. Terdapat pelbagai cara untuk anda mencari sumber inspirasi. 

Membaca blog blogger lain
Anda perlu luangkan sedikit masa untuk membaca buah fikiran orang lain. Hal ini dapat membantu meningkatkan pengetahuan anda tentang sesuatu perkara. Adalah lebih baik jika anda membaca blog-blog yang sama seperti blog yang anda usahakan. 

Peka dengan isu semasa
Anda digalakkan meluangkan sedikit masa untuk membaca isu-isu yang sedang hangat diperkatakan. Anda boleh jadikan isu tersebut sebagai 'modal' untuk anda menulis artikel. Seeloknya, anda harus menulis berdasarkan pandangan anda sendiri dan pastikan ianya tidak melampaui batas atau menyalahi undang-undang.

2. Penyelidikan

Lakukan sedikit penyelidikan bagi memperoleh maklumat tambahan bagi topik yang anda akan tulis. Dengan itu, anda mampu menambah isi-isi artikel agar lebih berkualiti.

Enjin Carian
Gunakan khidmat enjin carian Google atau Yahoo bagi membantu anda melakukan penyelidikan itu. 

Media Sosial
Facebook dan Twitter boleh menjadi pembantu anda dalam mendapatkan maklumat tambahan ini. Apa yang anda perlu lakukan hanyalah bertanya secara umum. Mungkin rakan-rakan anda akan memberikan reaksi positif untuk membantu anda.

3. Menulis

Sekarang, apa yang anda perlu lakukan adalah menukar segala maklumat dan isi yang anda ada ke dalam bentuk penulisan. Seeloknya anda menulis secara rawak dahulu sebelum menjadikannya format yang anda mahu. Cara itu memudahkan anda untuk mengenalpasti kekurangan yang ada seterusnya membaikinya.

Kebolehbacaan sebagai sasaran utama
Apa yang penting bagi sesuatu artikel adalah mudah dibaca dan difahami oleh pembaca. Antara tips yang memudahkan pembacaan artikel anda ialah:
  • pastikan setiap isi anda jelas
  • gunakan format bullet list atau numbered list bagi setiap isi
  • seeloknya setiap perenggan bagi setiap isi 
  • gunakan sub tajuk yang sesuai
  • serlahkan (highlight) setiap isi 
Masukkan nilai
Cara ini dilihat berkesan kerana ramai orang tertarik untuk membaca sesuatu yang bernilai. Contohnya -- 6 Cara Berblog Dengan Lebih Berkesan.

4. Sebelum Terbitkan Artikel

Ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan sebelum menerbitkan artikel tersebut. Hal ini bagi memastikan artikel anda sempurna dari segi penulisan dan sesuai untuk pembacaan.

Pratonton artikel 
Semak semula setiap imej atau pautan yang anda masukkan -- pastikan setiap apa yang anda masukkan dalam artikel tersebut berfungsi dengan baik apabila diterbitkan kelak.

Semak kesalahan ejaan
Pastikan artikel anda 0% dari kesalahan ejaan. Gunakan istilah.

Pilih masa yang sesuai
Elakkan menerbitkan artikel pada hujung minggu kerana hujung minggu merupakan masa bersama keluarga -- kurang penggunaan internet pada hujung minggu dan trafik yang rendah. 

Senarai semak
  • masukkan tag pada artikel anda
  • pilih kategori
  • betulkan URL artikel anda (jika perlu)
5. Promosi

Sia-sia jika artikel anda yang kualitinya 100% tidak dihebahkan. Oleh itu, promosikan setiap artikel yang anda telah terbitkan menggunakan rangkaian sosial yang anda ada.

Media Sosial
Promosikan pautan artikel anda di twitter, facebook atau sebagainya. Pastikan anda menggunakan bahasa yang sesuai sewaktu menghebahkan pautan artikel tersebut.

6. Tindakan susulan

Perbincangan
Sediakan ruangan komen untuk pembaca anda menyuarakan pendapat masing-masing. Jadikan pendapat dari pembaca sebagai nasihat untuk memperbaiki kelemahan artikel.

Artikel berkaitan
Jika maklum balas yang anda terima adalah positif, pastikan anda menulis artikel yang berkaitan sebagai tanda penghargaan buat pembaca. Pastikan artikel berikutnya lebih baik dari pengisian dan kualitinya.


No comments:

Post a Comment